Blogs

Eigenaarschap in jouw organisatie ook zo’n hot item?

In welke organisatie is eigenaarschap niet iets waar het management het veel over heeft. Voor medewerkers is het vaak niet concreet genoeg en bovendien negatief geladen, want ‘ze MOETEN meer eigenaarschap tonen’.

Als het een kwestie was van gewoon doen, was het natuurlijk nooit zo’n groot thema. Het feit dat er te weinig eigenaarschap wordt getoond zegt dus vooral dat de randvoorwaarden hiervoor niet op orde zijn. Denk aan regelruimte of voldoende overzicht.

In plaats van te blijven focussen op ‘meer eigenaarschap tonen’ kun je beter aan de slag met het wegnemen van belemmeringen.

Klinkt logisch…maar waar start je? Tip: benut het Eigenaarschapspel dat wij graag begeleiden en ga op een speelse manier met elkaar in gesprek. Het is een goed doordacht bordspel dat jullie laat stoeien met de zeven randvoorwaarden voor eigenaarschap. Samen ervaar je het effect van vertrouwen, transparantie, overzicht en regelruimte.

Wil jij eigenaarschap aanwakkeren? Een vruchtbare bodem creëren? Speel het spel met een team of een groep leidinggevenden.

Het is gebaseerd op het Eigenaarschap-model van Pieter van der Haak. Zie hieronder:

Naast 4 randvoorwaarden in de context, zie je ook 3 intrinsieke randvoorwaarden voor medewerkers. Je ziet nergens het woord MOETEN staan… Wel BETEKENEN, KUNNEN en WILLEN.

Wij begeleiden met veel plezier dit spel, maar vooral het gesprek over eigenaarschap. Nieuwsgierig? mail line@connectinteams.nl